Annons

Holley, vacuum och fördelare

1
Försökt ställa blandskruvarna på holley 750 (3310) tills högsta vacuum uppnås. Men motorn går då även har skruvat in blandskruvarna i botten. Samma vacuum oavsett om blandskruvar är i botten eller utskruvade 3 varv.
Har satt vacuum-klockan till insuget (2-plans edlebrock). Har även provat vacuumslang förgasare-fördelare= samma resultat!
Har ca 12 Hg i neutralläge resp 8 Hg med driven i. Kammen har överlapp på ca 20 grader. Förgasare har gått ca 200 mil
sedan ny.

Är tacksam för tips? Kan det vara att tillskottsventilen som läcker? Har tillskottsventil 3,5 Hg nu! Kan det vara annan läcka i förgasaren,..?
Senast redigerad av rober den 25 maj 2014 18:57, redigerad totalt 1 gånger.
Annons

Re: Holley och vacuum

2
Välkommen till Forumet!

En stor faktor som påverkar förgasarens funktion är tändsystemets funktion och justering, en annan faktor är motorns kondition (kompression).

Om man saknar kontroll på tomgångsblandnings-skruvarna tyder detta oftast på att primärspjällen är för mycket öppna, (bekräftas av att du har vakuum i det portade uttaget till vakuumförställningen), vilket i sin tur tyder på att tomgångskretsen är för magert kalibrerad för den i insuget rådande svaga vakuumsignalen som orsakas av den vassare än standard, kamaxeln.

Till viss del kan den stora spjällöppningen på primärspjällen bero på avsaknad av PCV-ventil.

Korrekt position för de primära spjällbladen är när man kan se ca. 1mm av övergångs-skåran från tomgång till lågfart, under spjällbladet. Lyft av förgasaren och kolla underifrån. För att få ner spjällen till korrekt position så måste luft ledas in i insuget förbi spjällbladens kant genom att 1. justera sekundärspjällens öppning med justerskruven till dessa, men inte mer än att max 1mm syns av skårorna där, 2. borra hål i de primära spjällbladen av lämplig storlek, 3. montera en PCV-ventil om denna saknas (den måste finnas oavsett punkt 1 och 2.)
Om du efter detta fortfarande inte har kontroll på blandskruvarna så måste mer bränsle tillföras tomgångskretsen genom att förstora tomgångsbränslestrypningarna i munstycksplattan.
1966 GTO TriPower
1970 GTO TheJudge
KentsQjet
http://www.poci.org/
http://gtoaa.org/

Re: Holley och vacuum

3
Tack,

Först vill jag tacka dig för hjälpen förra sommarn för tips till vette-69:an. Tänkte startat tråd på detta forum, men blev ej av. Eftersom har intresse i BOP-bilarna, så har fått problem med familjens ändrade Buick-70 med 462 och TH400 (ändrad till reverse), därav startade en tråd. Hoppas Ok!

Frågor;
PCV-ventilen, menar du den ventil som tillhör vevhusventilationen?
Skall man koppla ur och plugga slangen till vacuumet mellan förgasare och fördelare, vid grundinställning av tongångsblandskruvar? Kom ej ihåg från förra sommaren :) .

Re: Holley och vacuum

4
Ok, PCV-ventilen är mycket riktigt ventilen till vevhusventilationen, den har samma bytesintervall som luftfiltret.
Slangen till vakuumförställningen kopplas bort och pluggas endast när man ställer förtändningen.

Tomgångsblandnings-skruvarna ska ställas på tomgångsvarv med växeln ilagd (A/T) till högsta vakuum/varv. De ska stå lika många varv ut från botten när du är klar.
1966 GTO TriPower
1970 GTO TheJudge
KentsQjet
http://www.poci.org/
http://gtoaa.org/

Re: Holley och vacuum

5
Då skall beställa ny PCV-ventil direkt. Hansen R. bör väl ha det.

Skall lossa förgasarn och kolla spjällens läge i förhållande till skårorna, samt att ev. justera sekundärspjällen enligt 1. ovan "1. justera sekundärspjällens öppning med justerskruven till dessa, men inte mer än att max 1mm syns av skårorna där" och därefter prova.

Återkommer om resultat!

Re: Holley och vacuum

6
Hade tidigare provat med en Holley 800 dp och fått samma resultat på vacuumet vid justering av blandskruvarna. På primärsidan syntes skårorna 2-2,5 mm och på sekundärsidan så syntes ej skårorna.

Hansen hade PCV-ventil för 60 sek. Vill testa att byta ventilen innan plockar av 750-förgasarn för justering.

Re: Holley och vacuum

7
Följande värden efter byte till ny PCV-ventil;

Open vacuum vid tongång (varm motor) ca 15 hg (tidigare ca 12) och i D-läge ca 8 Hg (tidigare 8 Hg).

Plugged vacum ca 11-12 Hg (mätte ej i D-läge), ca 75 % av open vacuum.

Ingen skillnad på tongångsbland skruvar, enligt förväntan!

Så nästa steg blir lossa förgasare och justera spjäll-lägen.

Re: Holley och vacuum

8
Menar du vakuum direkt från insuget med "open vacuum? I.s.f. är fallet från 15 till 8 in/hg alldeles för stort när du lägger i växeln.

Vad menar du med "plugged vacuum"? Vad är det du pluggat? Eller menar du portat vakuum? I det uttaget ska i.s.f. inte vara nå´t vakuum alls på tomgång, men om du har det så är spjällen för mycket öppna.

Har du kollat kompressionen i cylindrarna?
Har du kollat tändsystemet att det fungerar och är justerat som avsett?
Har du ställt tändpunkten med slangen till vakuumförställningen bortkopplad och pluggad under justeringen?
Vad är det för kamaxel du har med bara 20° overlap?
1966 GTO TriPower
1970 GTO TheJudge
KentsQjet
http://www.poci.org/
http://gtoaa.org/

Re: Holley och vacuum

9
"open" vacuum menas det som kommer direkt från insuget och/eller utgång på spjäll-plattan. Tyckte det lät mycket att gå från 15 till 8 Hg. Skall checka detta igen efter justerat spjäll-lägena.

Ursäkta, "plugged" skall vara "portat" uttag, den utgång som är på munstycksplattan på primär-sidan. Inser också behovet av justering efter fått dina rekommendationer.

Komptest har givit 10,2-10,8.

Har kollat tändpunkten med vakuumförställningen bortkopplad och pluggad under justeringen. OK!

Använder MSD 62- tändbox. Inser inkoppling av den, beror på bristande kunskap!.

Fördelare Mallory Comp SS, enligt rek. från Ta Performance. Men även här kanske borde utgått från orginal-fördelare!.

Kam TA 290-08H, OVERLAP @ .050 = 19

Rek. "Initial advance" 10-12. När tongångsinställningar blivit bättre, så tänkte ta upp "mechanical or centrifugal advance, and vacuum advance"- inställningar i tråden. Har nog missförstått "vacuum advance". ;)
Senast redigerad av rober den 16 maj 2014 22:02, redigerad totalt 1 gånger.

Re: Holley och vacuum

10
The Judge,

Hittade följande länk som du skrivit om tändning och vacuumföställning, mkt lärorikt

http://www.musclecars.nu/showthread.php ... t%E4llning" onclick="window.open(this.href);return false;

Hoppas att du tycker det är Ok att kopiera följande till denna tråd?

"Jag har gjort oändliga tester och utvärderat följande:
(översatt av mig med tillägg av mina egna resultat)

TÄNDNING OCH VAKUUMFÖRSTÄLLNING.

Det viktigaste att förstå är att en mager bränsleblandning, som vid tomgång och vid landsvägskörning, brinner långsammare än en rik bränsleblandning, speciellt vid tomgång, då blandningen påverkas av rester av avgaser i förbränningsrummet. Detta betyder att magra blandningar måste antändas tidigare i kompressionscykeln (ökad tändförställning/aktiverad vakuumförställning), så att blandningen får mer tid på sig att brinna klart, så att max cylindertryck blir uppnått just efter TDC för max effektivitet och minskad avgastemperatur (hög avgastemeratur är bortslösad energi).
En rik blandning, som vid gaspådrag och vid hög belastning, å andra sidan, brinner fortare än en mager blandning, så den kan antändas senare i kompressionscykeln (lägre tändförställning/mindre-inaktiverad vakuumförställning) så att max cylindertryck fortfarande blir uppnått på samma ställe i kompressionscykeln som med den magra blandningen, för max effektivitet.

Centrifugalförställningen i en fördelare tidigarelägger tändpunkten endast beroende av motorns varvtal, ju snabbare kolven vänder i TDC, ju tidigare måste gnistan antända blandningen.
Antal grader och när dom kommer in bestäms av vikterna och fjädrarna under rotorn.
Dessa grader vid max utslag ihop med dom grader man ställer initialt vid tomgång ger den totala förtändningen.
Vacuumförställningen har inget med den totala förtändningen eller acceleration att göra, därför att när gasen är i botten så sjunker vacuumet i insuget till nära noll och vacuumförställningen inaktiveras, och är därför inte att räkna med i den totala tändningsberäkningen.
Vakuumförställningen är att betrakta som en belastningsavkännare.

Vid tomgång behöver motorn tidigare tändpunkt för att antända den magra och av avgaser utspädda blandningen för att erhålla max cylinder tryck vid rätt tillfälle, så vakuumförställningen (kopplad till insugets vakuum, inte till ett "portat" uttag - mer om detta senare) är aktiverad av det höga undertrycket och lägger till ungerfär 15-20 grader på toppen av den initiala tändpunkten (exempel, om den initial tändpunkten är ställd till 10 grader så blir förtändningen 25-30 grader med vakuumförställningsklockan kopplad). Samma sak inträffar vid stadig landsvägsfart; blandningen är mager och tar längre tid på sig att brinna, belastningen på motorn är låg, insugsvakuumet är högt, så vakuumförställningen är aktiverad, och om du haft tändlampan kopplad så att du kunde se den under färd, så skulle du se ungefär 50 graders förställning ( 10 grader initialt, 20 graders centrifugalreglerade och 20 grader från vakuumförställningen) vid jämn hastighet (det går åt endast ungefär 40 hästar för att köra i 80km/h).

Vid acceleration, berikas blandningen direkt (via accpump, tillskottsventil, etc.), den brinner snabbare och behöver inte mer (tidigare) förtändning, och när spjällen öppnas så sjunker vakuumet i insuget och vakuumförställningen avaktiveras,tändpunkten senareläggs tillbaka till vad som erhålls från det initiala plus centrifugalförställningen som ges vid motorns aktuella varvtal; vakuumförställningen återförs inte förrän du släpper gasen och insugsvakuumet höjs igen när du återgår till stadig hastighet, när blandningen återigen blir magrare.

Skillnaden är att centrifugalförställningen (i fördelaren via vikter och fjädrar) är varvtalsberoende; ingenting ändras förutom när motorns varvtal ändras. Vakuumförställningen å andra sidan, reagerar på belastning av motorn och snabba förändringar i körförhållanden, så att korrekt tändförställning erhålls beroende på belasting av motorn, och anpassa tändförställningen till både magra och rikare blandningar. Med dagens mått ett ganska grovt mekaniskt system, men det gjorde sitt jobb bra för att optimera motorns effektivitet, gasrespons, bränsleekonomi och motortemperatur vid tomgång, UTAN att påverka fullgasresponsen, eftersom vakuumförställningen är overksam under fullgas. I moderna fordon med datoriserade styrsystem med alla sensorer och givare som kontrollerar och justerar både bränsle- och tänd-kurva 50 till 100 gånger per sekund, så här FINNS inga fördelare längre - allt sköts elektroniskt.

Nu över till den vida missförstådda skillnaden mellan "direkt" - vs. "portat" vakuumuttag. Efter 30-40 år av vakuumförställning kontrollerat av insugsvakuum direkt, så kommer avgaskrav, åratal före katalytisk avgasrening, och en myriad av olika system för att reducera förekomsten av HC och annat i avgasflödet. En av dessa nödlösningar var "portat uttag" som flyttade källan för vakuumförställningen från ett ställe under spjällen (som var kopplat direkt till insugsvakuum) till ett ställe ovanför spjällen som inte gav någon vakuumsignal alls vid tomgång. Detta betydde att vakuumförställningen var inaktiv vid tomgång (senarelagd från sitt optimala värde), och dessa applikationer hade även riktigt låg (sen) initial tändpunkt (vanligen 4 grader eller lägre, en del t.o.m. efter TDC). Detta gjordes för att höja avgastemperaturen (genom att tända blandningen sent) för att förbättra "efterbränningen" av kolvätena genom att mata in luft i avgaslimporna via A.I.R systemet; resultatet blev att motorerna gick som skräp, enorma mängder av bortslösad energi gick ut i avgasportarna och kylsystemet fick jobba övertid med risk för överhettning - cylindertryck föll, motortemperaturen steg, förbränningseffektiviteten reducerades och bränsleekonomin med den.

Om man tittar på centrifugalregleringens specifikationer för dessa "portade, sen-tändnings" motorer, så ser vi att istället för 20 graders förställning, så hade de upp till 34 graders förställning i fördelaren, för att komma upp till de 34-36 grader "total förställning" vid högvarvs fullgas för att få tillbaka en aning av prestandan. Vakuum fungerade fortfarande vid landsvägshastighet (mager blandning = mindre föroreningar), men var inaktiv vid tomgång, vilket skapade alla möjliga problem - "portat vakuum" var helt enkelt en tidig, före-katalysator, grovhuggen avgasreducering strategi, och inget annat.

Hur är det då med dessa Race-Kalles polerade "wizbang" fördelare utan vakuumförställning som vi ser i Summit och Jeg´s kataloger? De är SKRÄP på en gat-körd bil, men somliga köper dessa då det är "race-bil" grejor, så då måste de vara "bra för min bil" - tyvärr är de inte det. "Race-bilar" körs med öppna spjäll, rika blandningar, full belastning och höga varv hela tiden, så de behöver inte ett system (vakuumförställning) för att hantera de skiftande körförhållanden som råder vid normal körning. Alla som kör under normala förhållanden på gatan utan vakuumförställning, offrar gasrespons, effektivitet, och bränsleekonomi, sannolikt för att de inte förstår vad vakuumförställning är, hur den fungerar och vad den är till för - det finns en mängd av gamla "mekaniker" med lång erfarenhet som inte förstått principerna och funktionerna hos vakuumförställningen heller, så de är inte ensamma om detta.

Kalibreringen för vakuumförställningen är olika för standard och modifierade motorer, speciellt om du har en kam med mycket överlapp som ger en relativt svag vakuumsignal på tomgångsvarv. De flesta standard vakuumklockor är inte fullt aktiverade förrän de får ca. 15in/hg insugsvakuum, så dessa klockor kommer inte att fungera väl på modifierade motorer, standardklockan kommer att "fladdra" av och på av den ostadiga vakuumsignalen, konstant variera mängd av vakuumförställning, vilket ger en ostadig tomgång. Modifierade motorer med vassare kam ger ofta mindre än 15 in/hg och de behöver en vakuumklocka som är fullt aktiverad minst 1in/hg helst 2in/hg mindre än nivån på insugsvakuumet så att förställningen blir stadig och stabil; Echlin #VC-1810 vakuumklocka ger samma förställning som en standard-klocka, ca 15 grader, men är fullt aktiverad vid 8 in/hg, så den varierar inte förställningen på tomgång ens med en grym kamaxel.
Jag har även funnit att ett portat uttag för original vakuumförställningen fungerar utmärkt bra om man anpassar förgasarens tomgångskrets till den rådande lägre vakuumsignalen i insuget orsakad av den vassare kamaxeln, så att tomgångskretsen kan leverera en tillräckligt förbränningsbar blandning, utan att behöva ställa tändpunkten långt utanför skalan.

För topp motorprestanda, körbarhet och effektivitet för en gat-körd bil, så behövs vakuumförställning, kopplad till fullt insugsvakuum direkt eller till ett portat uttag, huvudsaken är att den används. Absolut. Positivt. Fråga inte Summit eller Jeg´s om detta - de förstår inte frågan, de är anställda, och de vill sälja "race-bil" delar."

Re: Holley och vacuum

11
rober skrev:"open" vacuum menas det som kommer direkt från insuget och/eller utgång på spjäll-plattan. Tyckte det lät mycket att gå från 15 till 8 Hg. Skall checka detta igen efter justerat spjäll-lägena.

Ursäkta, "plugged" skall vara "portat" uttag, den utgång som är på munstycksplattan på primär-sidan. Inser också behovet av justering efter fått dina rekommendationer.

Komptest har givit 10,2-10,8.

Har kollat tändpunkten med vakuumförställningen bortkopplad och pluggad under justeringen. OK!

Använder MSD 62- tändbox. Inser inkoppling av den, beror på bristande kunskap!.

Fördelare Mallory Comp SS, enligt rek. från Ta Performance. Men även här kanske borde utgått från orginal-fördelare!.

Kam TA 290-08H, OVERLAP @ .050 = 19

Rek. "Initial advance" 12-14. När tongångsinställningar blivit bättre, så tänkte ta upp "mechanical or centrifugal advance, and vacuum advance"- inställningar i tråden. Har nog missförstått "vacuum advance". ;)
Ok, du åker alltså Buick!
Jag har kollat lite data på din kam, http://www.taperformance.com/proddetail ... 8H&cat=154" onclick="window.open(this.href);return false;, och det är en VASS kam med 75° overlap.
Med tanke på hur denna kam uppför sig så behöver din förgasare större insatser än det som berörts hittills, det handlar om tomgångsbränslestrypningar och tomgångskanalstrypningar som måste öppnas mer samt hål av lämplig storlek borrade i spjällplattornas framkant, som jag tidigare nämnt.
1966 GTO TriPower
1970 GTO TheJudge
KentsQjet
http://www.poci.org/
http://gtoaa.org/

Re: Holley och vacuum

12
The judge,

Tack för att du kollade kammen och överlappet. Hoppas du inte missförstod att det var en Buick, eftersom man har/haft
olika varianter av BOP-bilar. " familjens ändrade Buick-70 med 462 och TH400 (ändrad till reverse)".

Är det lagom att borra ett hål på 3-4 mm på primärspjällens framkant, så typ halva hålet (radien) ligger utan-/innanför kanten?

Har du beskrivning eller länk på hur man ökar tomgångsbränslestrypningar och tomgångskanalstrypningar"?

Re: Holley och vacuum

13
Inser och blivit påmind att på sikt så får det bli Rochester. Har haft detta på tidigare BOP-bilar, men bristande kunskaper på tuning har gjort, valt Holley. Körde bl.a med Rochester felfritt på olds 442 med typ W30-kam i 455:a under 15 års tid. Skall titta på "orginal" set-up om det blir GTO/Firebird,..

Får utgå från det man har nu.

1. Ändrade spjällägen enligt rek. och skall mäta förändringen på varm motor. På kall motor så gick vacuum ner från 12 till 8 Hg på portat uttag vid tongång, samt motor stannade när skruvade in bland-skruv. Åt rätt "håll" :)

2. Sog att borra ca 1,5 mm på spjällan på primärsidan längs skårorna skulle kunna vara lagom! Har extra spjäll om det skulle bli fel.

3. Sog att det finns munstycksplatta med justerings-möjlighet av "tongångs-flöde"

Vet någon hur mycket vacuum som behövs för klockan skall öppna fullt på en mallory-fördelare?

Re: Holley och vacuum

14
Alla tester och justeringar ska göras när motorn är driftvarm.

Börja med 1,5mm och testa med 0,5mm större i taget tills det inte längre är vakuum i det portade uttaget på tomgång.

Det finns oftast möjligheter att öppna strypningarna för bränslet till tomgångskretsen även i en Holley-förgasare, så i första läget behöver man inte byta "metering plate". Kolla först hur stora strypningarna är och öppna sedan 2 tusendels tum i taget tills kontroll på blandskruvarna uppnås, d.v.s. att motorn kan fås att gå sämre (rikare) när skruvarna skruvas ut mer från det bästa läget.

Jag har funnit att en justerbar vakuumförställning som är kopplad till direkt-vakuum och som kommer in tidigare än avsett orsakar delgas-spikningar vid normal körning, dessa justerbara enheter bör undvikas i de flesta fall då resultatet blir minst sagt oförutsägbart.

En original vakuumförställning om ca. 16-20° som startar vid 6-8-in/hg och är fullt aktiverad vid 15-17in/hg kopplad till det portade uttaget, ger oftast tillfredsställande resultat.
Att inte använda vakuumförställning på tomgång borgar för en stark och stadig tomgång, förutsatt att förgasarens tomgångskrets är anpassad till den rådande vakuumsignalen i insuget.
1966 GTO TriPower
1970 GTO TheJudge
KentsQjet
http://www.poci.org/
http://gtoaa.org/

Re: Holley och vacuum

15
Stort tack för de utförliga svaren!

Följande resultat efter borrat hål i primärspjällen och vacuum har mätts på varm motor;

- Borrat 1,5 , 2 resp 2,5 mm, då har vacuum minskat från 12 till ca 3 Hg i portade uttaget. Vid 3 mm ingen förändring av vacuum.
- Direkt- vacuum ca 12-13 Hg vid obelastning resp. 8-9 Hg i D-läge.
- Justerade blandskruvar i obelastat läge, så blev vaccum instabilt i botten och högsta vacuum uppnåddes 3/4-1 varv utskruvade och efter 1 1/2 varv blev vacuum/motor mer instabil. Hade ej möjlighet att kolla i D-läge.

Blev en förbättring i gången mot tidigare....

Förstår nästa steg blir förstora strypningar. Undrar hur man mäter befintlig håldiameter?